Suomen donitsitaloushanke

Tervetuloa Suomen donitsitaloushankkeen verkkosivuille!

(in English below)

Suomen donitsitaloushanke on Sitran rahoittama vuoden mittainen hanke, jota vetää Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö Wisdom. Mukana on lisäksi Jyväskylän kaupunki sekä Pirkanmaan liitto, jossa donitsitaloutta on jo pilotoitu. Hanke alkoi syyskuussa 2021.

Donitsitalous on ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden yhdistävä talousmalli, jonka mukaan talouden tulisi mahtua donitsinmuotoisen visualisoinnin sisään. Donitsin sisäkehä kuvaa talouden sosiaalista perustaa ja ulkokehä maapallon asettamaa ekologista kattoa (kuva alla). Mallin mukaan talouden tulisi siis mahdollistaa ihmisten hyvinvointi ympäristön kantokyvyn rajoissa. Paikallistasolla donitsitalous voi toimia esimerkiksi kuntatalouden elvyttämisen tai uusien hankkeiden suunnittelun työkaluna, joka auttaa kiinnittämään huomiota päätösten ekologisiin ja sosiaalisiin vaikutuksiin paikallisesti ja globaalisti.

Kaksi sisäkkäistä ympyrää. Sisempi ja pienempi on nimetty "Sosiaalinen perusta". Ulompi ja isompi on nimetty "Ekologinen katto". Molemmista ympyröistä lähtee säteitä, jotka on nimetty. Ekologisesta katosta ulospäin lähtevät seuraavat: Ilmastonmuutos, valtamerien happamoituminen, kemialliset saasteet, typpi- ja fosforikuormitus, makean veden väheneminen, maaperän muutokset, biodiversiteetin väheneminen, ilmansaasteet ja otsonikerroksen oheneminen. Sosiaalisesta perustasta sisäänpäin lähtevät seuraavat säteet: ruoka, terveys, koulutus, tulot ja työ, rauha ja oikeus, poliittinen ääni, sosiaalinen tasa-arvo, sukupuolten tasa-arvo, asunto, verkostot, energia ja vesi.

Suomen donitsitaloushankkeen tavoitteena on, että tietoisuus ja kiinnostus donitsitaloutta ja kestävyyttä kohtaan kasvaa. Hankkeessa selvitetään, onko donitsitalousmalli käyttökelpoinen ajatusmalli suomalaisen kunnan ja maakunnan perspektiivistä. Järjestämme sidosryhmätyöpajoja, joissa pohditaan donitsitalouden edistämistä Jyväskylässä ja Pirkanmaalla sekä kootaan kunnille donitsitalouden soveltamisen työkalupakki. Hankkeen etenemisestä tiedotetaan näillä verkkosivuilla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje, niin tiedät ensimmäisenä ajankohtaiset donitsitalousuutiset Suomesta!

* pakollinen tieto

Lisätietoja hankkeesta:

Projektipäällikkö Matleena Käppi
matleena.a.h.kappi@jyu.fi
JYU.Wisdom

Mainoskuva Jyväskylässä järjestettävästä työpajasta. Mainoskuvana donitsitalousmalli. Tekstinä Donitstialoustyöpaja 14.12. Tervetuloa edistämään kestävää kehitystä Jyväskylässä!

Donitsitaloushanke järjestää työpajan Donitsitaloudesta Jyväskylän kaupunginpäättäjille.

Huom! Aikaisemmasta poiketen työpaja järjestetään 14.12.2021 etänä Zoomissa https://jyufi.zoom.us/j/69017293186 . Tilaisuuden alustavat Sitran Kestävyysratkaisut-teeman johtaja Mari Pantsar, Jyväskylän yliopiston ekologian professori Janne Kotiaho ja Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.  Alustuksia on mahdollista seurata etänä. Lisäksi alustajille on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Alustusten jälkeen aloitetaan työpajaosio, missä pohditaan Donitsitalouden hyödyntämistä ja käyttöönottoa Jyväskylän kaupungissa. Työpajaan on tarjolla paikkoja myös muille osallistujille.

Voit ilmoittautua alustusten seuraajiksi tai työpajan osallistujaksi tästä linkistä https://link.webropolsurveys.com/S/9F8A42EF48684840

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, joten ilmoittauduthan mahdollisimman pian!

Kate Raworthin Jyväskylän Kesän keynote-puheenvuoro katsottavissa tallenteelta

Kate Raworth
Donitsitalouden kehittäjä Kate Raworth

Suomen donitsitaloushankkeen laukaisi käyntiin donitsitaloustyöpaja Jyväskylän Kesä -festivaaleilla heinäkuussa 2021. Työpajassa pohdittiin, miten Jyväskylän talous voisi mahdollistaa ihmisten hyvinvoinnin ja pysyä samalla planeetan kantokyvyn rajoissa. Kiitos kaikille osallistujille hyvistä ideoista ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden yhdistävän donitsitalouden soveltamiseksi paikallisesti! Työpajan alustuksena kuultiin donitsitalouden kehittäjä Kate Raworthin keynote-puheenvuoro.

Katso tallenne täältä:

https://2021.jyvaskylankesa.fi/tapahtumat/donitsitaloustyopaja/

Raworthin diaesitys osa 1

Raworthin diaesitys osa 2

Jyväskylän Kesän donitsitaloustyöpajan tulosten koonti

In English:

Big thanks to all participants in Doughnut economics workshop at Jyväskylä Summer festival 2021!
Recording of the presentations (also Kate Raworth’s keynote) can be seen here: https://jyvaskylankesa.fi/tapahtumat/donitsitaloustyopaja/

Doughnut Economics of Finland -project

  • ŸThe project provides tools for Finnish municipalities for applying Doughnut Economics
  • We also aim at raising general interest toward Doughnut Economics.
  • ŸPartnership between JYU.Wisdom, City of Jyväskylä, Pirkanmaa region and Sitra fund
  • ŸThe project lasts for one year
  • ŸWe organise stakeholder workshops to help forward Doughnut Economics in Jyväskylä and Pirkanmaa region

If you are interested in helping forward doughnut economics in Finland, feel free to join the open chat “DEAL Suomi” on Telegram (discussions are mostly in Finnish): https://t.me/joinchat/UOTd3Vh6E5O0rWK1.

If you have questions about the project, please contact the project manager Matleena Käppi: matleena.a.h.kappi@jyu.fi

Jyväskylän Kesän 2021 työpajan mainos
Donitsitaloustyöpajan tiedote kesältä 2021