Suomen donitsitaloushanke

Tiedote: Suomen donitsitaloushanke alkamassa

Työpaja Ruusupuistossa to 8.7. klo 10-13

Suomen donitsitaloushanke on Sitran rahoittama vuoden mittainen hanke, jota vetää Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö Wisdom. Mukana on Jyväskylän kaupunki sekä Pirkanmaan liitto, jossa donitsitaloutta on jo pilotoitu. Hanke alkaa syksyllä 2021.

Donitsitalous on ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden yhdistävä talousmalli, jonka mukaan talouden tulisi mahtua donitsinmuotoisen visualisoinnin sisään. Donitsin sisäkehä kuvaa talouden sosiaalista perustaa ja ulkokehä maapallon asettamaa ekologista kattoa (kuva alla). Mallin mukaan talouden tulisi siis mahdollistaa ihmisten hyvinvointi ympäristön kantokyvyn rajoissa. Paikallistasolla donitsitalous voi toimia esimerkiksi kuntatalouden elvyttämisen tai uusien hankkeiden suunnittelun työkaluna, joka auttaa kiinnittämään huomiota päätösten ekologisiin ja sosiaalisiin vaikutuksiin paikallisesti ja globaalisti.Suomen donitsitaloushankkeen tavoitteena on, että tietoisuus ja kiinnostus donitsitaloutta ja kestävyyttä kohtaan kasvaa. Hankkeessa selvitetään, onko donitsitalousmalli käyttökelpoinen ajatusmalli suomalaisen kunnan ja maakunnan perspektiivistä. Järjestämme sidosryhmätyöpajoja, joissa pohditaan donitsitalouden edistämistä Jyväskylässä ja Pirkanmaalla. Hankkeen etenemisestä tiedotetaan www.donitsitalous.fi -verkkosivuilla.

Hankkeen laukaisee käyntiin Jyväskylän Kesän donitsitaloustyöpaja torstaina 8.7. klo 10. Työpajassa pohditaan, miten Jyväskylän talous voisi mahdollistaa ihmisten hyvinvoinnin ja pysyä samalla planeetan kantokyvyn rajoissa. Tervetuloa ideoimaan ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden yhdistävän donitsitalouden soveltamista paikallisesti! Työpajan alustuksena kuullaan donitsitalousmallin kehittäjän Kate Raworthin keynote-puheenvuoro.

Kate Raworth

Työpajaan voi osallistua paikan päällä Jyväskylän yliopiston Ruusupuiston Helena-salissa tai etäyhteyksin Teamsin kautta. Ilmoittaudu mukaan työpajaan tästä linkistä:
https://link.webropolsurveys.com/S/BAA6936E183D82D1

Lisätietoa työpajasta: https://jyvaskylankesa.fi/tapahtumat/donitsitaloustyopaja/

Lisätietoja hankkeesta:

Matleena Käppi
Jyväskylän yliopisto
matleena.a.h.kappi@jyu.fi
JYU.Wisdom